Arşiv

İstatistik

Turu Geçti, Ya Sonrası... & OFK Belgrad 1-5 Galatasaray

Önsöz

Ali Sami Yen'de bitebilirdi bu maç. Ne takım, ne de taraftar bu denli endişe içinde çıkardı. Rijkaard ''Oyunu, soğutmalıyız'' diyor. Doğru da söylüyor. Ali Sami Yen'de oynuyorsun, rakip ne kadar güçsüz, atak yapacak özgüvenden yoksun olursa olsun, fizik olarak henüz tam olarak hazır değilsin, bunu yapmak zorundasın. Aksi takdirde Steaua Bükreş faciası yaşamaya mâhkum olursun. Gene de korktuğumuz gibi olmadı ve Galatasaray birkaç ciddi pozisyon haricinde maçı farklı kazanmasını bildi.

4-2-3-1, Teknik/Taktik Yönü

Orta saha, bir takımın defansınının yaptığı hataları örtecek veya kabak gibi günyüzüne çıkaracak kadar önemli bir bölgedir. Sezon başı olması, biraz da Türkiye şartları nedeniyle henüz istenilen oyuncular monte edilmiş değil. Gündemde Ledesma ve Rosicky'nin transferi var. İkisi de Galatasaray'ın oyununa ileriye dönük olumlu katkı yapabilecek isim. Şayet, transferler gerçekleşirse daha detaylı analiz yapabiliriz. Bir de unutmadan, maçı izleyenler bilir Cevad Prekazi Galatasaray'a Partizan'ın orta saha oyuncusu Branislav Jovanovic'i önerdi. Özelliklerini öve öve bitiremedi ve Galatasaray'ın gündemindeki Ledesma'dan 2-3 gömlek daha üstün dedi. Oraya kadar gitmişken, Prekazi'nin hatrına 500-600 bin Euro verip almak lazım.

Mustafa Sarp-Ayhan Akman-Lorik Cana... Galatasaray'ın OFK Belgrad deplasmanındaki orta saha üçlüsü. Ali Sami Yen'deki maça kıyasla Barış'ın yerine Cana'nın forma giydi. Orta saha demişken, oynayacak üç oyuncunun da aynı özelliklere sahip olmaması gerekir. Barış'ın ilk onbir başlamamasının nedeni de bu. Rijkaard Ali Sami Yen'deki maçta takımın pozisyona girmekte zorlandığını görmüş ve Barış'a kıyasla daha teknik ve oyunu daha iyi okuyabilen Cana'yı oynattı.

Skor 1-5 olabilir fakat Galatasaray'ın defanstaki kademe hataları ve bireysel performans eksiklikleri OFK Belgrad'a ciddi pozisyonlar vermesine neden oldu. Özellikle Hakan Balta'nın fizik olarak hazır olmadığı çok belli. Sezon öncesi olmasının yanında Servet-Neill ikilisine fazla alışık olmamasının sıkıntılarını fazlasıyla yaşadı. Rijkaard'ın oyun sisteminde Hakan Balta ve Sabri'nin katkıları ne derece yeterli? Sabri'nin Hakan'a göre nispeten daha fazla atak organizasyonlarına katıldığını söylemek mümkün ancak, defanstan topu kapıp çizgi üzerinden orta açmakla bir bek olarak görevinizi tam yapamazsınız. En azından rakip takım kendi sahasına çekilmiken, topla beraber kaleye doğru hareketlenme ve şut denemeleriyle takımın pozisyon zenginliğini bir nebze de olsa arttırsınız. Özellikle deplasman maçlarında bunun sıkıntısını en çok çeken kulüplerden biri de Galatasaray.

Servet-Neill ikilsine maç boyunca baktığımızda arada bir kopukluk yaşadıklarını görmemek zor değil. Servet geçmiş sezonlara baktığımızda sezonluk 40-50 maç oynayan bir futbolcu. Belki de ilk defa geçtiğimiz sezon bu kadar az forma giydi. Rijkaard'ın Servet'te beğenmediği bir şey var; pozisyon alma... Rakibi karşılarken nereden duracağını, rakibin hareketlenmesine göre nasıl tepki vereceğini vermekte zorlanıyor. A Milli Takım'da bu kadar etkili performans göstermesinin nedeni var mıdır? Orta saha olabilir mi? Emre ve Hamit ikilisinin takımın defansif olarak maç boyunca çok rahatlattığı bir gerçek. Orta sahaya yapılacak takviyelerle birlikte, uyum süreci atlatıldığında defanstaki ikilinin uyumu da artacaktır.

Mustafa Sarp'ı Galatasaray'a geldiğinden bu yana bu denli ofansa katkı yaptığını gördüm. Ayhan ile beraber takımın ileriye rahatça gitmesini sağladı ve 1 gol 1 asist ile lig boyunca takımın kendisine ihtiyacı olduğunu katıladı. Mustafa Sarp'ı beğenmemek kolay değil. Koşu ve press gücü yüksek bir oyuncu. Bunun yanında Cana'da fazla göremediğimiz ileri çıkışları çok etkili. Burada Cana'yı eleştiri yapma gibi bir düşüncem yok. Rijkaard'ın sisteminde Cana 1 numaralı defansif orta saha. Her maç sarı kart görmesinin nedenlerinden biri de bu.

Şu maç için söylemek gerekirse, kanatların fazla işlerlilik kazanmadığını söylemek gerekir. Arda ve Serdar kanatlarda yeterince etkili olamadı. Arda, geçtiğimiz sezon 10 numara mevkiinde oynamanın verdiği avantajla sık sık kaleye yöneldi ve bir de gol buldu. Arda 2008 yılı itibariyle kaleyle daha haşır neşir olan bir futbolcu haline geldi. Biraz da şutlarını geliştirmeyi denemesi gerek. Serdar, rakibin zayıf noktasını gördüğü anda çok çabuk hareketlenebiliyor fakat son vuruş ve pasları etkisiz. Kornerden Mustafa'ya yaptığı asist dışında maç içerisinde fazla görünmedi.

Takımın en çok ihtiyaç duyduğu oyuncu olması bit yana, çok iyi bir lider. Kewell'ın ilk maçta olmayışı, Galatasaray'ın ataklarda çoğalamamasına ve ileride pas atacak oyuncu eksikliğine neden oldu. Attığı 2 gol kendisinin takım için ne kadar değerli bir futbolcu olduğunu gösteriyor. Kewell'ı şu haliyle beğenmemek mümkün değil. Hızlanması ve son vuruşları eskisi kadar etkili olmasa da birebirde halâ affı yok. Arda-Serdar şu ana kadar işin servis kısmında görev yaptı fakat golü düşünmediler. Aslında takım geneline baktığımız zaman golü düşünen oyuncu az. Gelecek transferlerle takımın gol atması biraz olsun kolaylaşacaktır.

Son Söz

Halâ birtakım sorunlar var, yok değil. Kaleci konusu gündemi meşgul ediyor ve Baros'un yedeği olarak Mehmet Batdal'ın yeterli olup olmayacağı tartışılıyorken, her şeyin ''Toz pembe'' olduğunu söylemek ''Sürrealist'' bir düşüncedir. Aykut konusunda kafamda biraz şüphe olsa da, güvenilmesi kanaâtindeyim. Zaten yediği gol sonrası, birçok önemli kurtarış yaptı. Neill'in yanına hızlı ve rakibine göre pozisyon alan yerli bir oyuncu bulunsa, imzamı atarım ki hiçkimse defans hakkında olumsuz bir düşüncede bulunamaz. Eldekiler de yeterli olmayınca Servet'e kaldık gibi bir düşüncem yok. Servet Türkiye'nin en iyisi, Avrupa'nın kalburüstü savunmacılarından biri. Benimki sadece bir temenni. Uefa Avrupa Ligi Play Off turu için rakip bugün belli oluyor. Galatasaray kurada seribaşı olduğu için OFK Belgrad seviyesinde olmasa da, kendine göre nispeten daha zayıf rakiplerle eşleşecek.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bence savunma ve kale problemi var aykut,servet,ali turan,hakan balta,sabri,çağlar galatasarayda oynayacak kapasitede malesef değiller.ileriye messi ronaldo ibrahimoviçi alsanızda birşey değişmez.ayrıca ayhan mustafa sarp ve barışda galatasarayda olmamalı .hep aynı bölgeye(forvet) yıldız transferi yapmakla başarı gelmez acilen bir kaleci bir stoper bir sağ bek bir ön libero lazım

Surrealist Adam dedi ki...

Size katılıyorum. Zaten yazımda belirtmesem de hep vurgulanan ve mantıklı öneriler...

Yorum Gönder

Yazı hakkında herhangi bir görüş belirtmek isterseniz aşağıdaki bölümü kullanabilirsiniz. Unutmayın ki, yazılan her şey yazar tarafından okunup dikkate alınacaktır.

İzleyiciler