Arşiv

İstatistik

Zirveye Oynayanlar: Diego Armando Maradona..!

Arjantin'in fakir mahallelerinden birinde dünyaya geldi. Her arjantinli genç futbolcu gibi Boca Juniors'ta forma giymek hayallerini süslüyordu. 11 yaşındayken Argentinos Juniors altyapısına seçildi. Buradaki yeteneğinin farkedilmesi uzun sürmedi ve henüz 15 yaşındayken, a takım ile profesyonel olarak maça çıktı. 1976-1981 yılları arasında formasını giydiği Argentinos Juniors'ta 167 maçta 115 gol attı. Buradaki performansıyla 1979 ve 1980 yıllarında ''Güney Afrika Yılın En İyi Futbolcusu'' ödülüne layık görülmüştür. 1981 yılında hayallerini kurduğu takım, Boca Juniors'a transfer oldu. Hayallerinin takımında yalnızca bir sezon kalabilse de 40 maçta 28 gol atarak büyük bir başarıya imza atmış ve kulübün efsaneleri arasına girmiştir.Arjantin'in ekonomik olarak sıkıntı yaşadığı yıllarda, kulüp maradona'nın maaşını karşılamakta güçlük çekmiş ve ayrılmasına izin vermişti.. Fc barcelona 5 milyon sterlin karşılığında kendisini kadrosuna kattı. Barcelona'ya katılmadan önce bir işi daha vardı; 1982 ispanya dünya kupası... Maradona'nın takımı favoriler arasındadır. Turnuvaya iyi bir başlangıç yapsa da İspanya karşısında oyundan atılmış ve belki de ispanya'da büyük başarılara imza atacağının sözünü vermiştir. Önceki turnuvanın şampiyonu Arjantin, turnuvaya çeyrek finalde veda etmiştir.
Barcelona'ya büyük umutlarla gelmişti. Fakat takımı ne zaman şampiyonluk virajına girse başına bir iş geldi. Önce Hepatit virüsü, daha sonra Andoni Goikoetxea'nın müdahalesiyle kırılan bileği Barcelona'da başarılar elde etmesine engel oldu. Performansıyla izleyenleri büyüleyen Maradona 2 sezon kaldığı Barcelona'da sakatlıklarla boğuşmasına rağmen 36 maçta 22 gol kaydetti. Dönemin kulüp başkanı Josep lluís Núñez ile aralarında yaşanan uyuşmazlıklar nedeniyle kulüpten ayrılmak isteyordu ve 6.9 milyon sterlin karşılığında Napoli'ye transfer oldu.

Napoli küçük bir şehir. Maradona'nın değimiyle ''futbol için yaratılmış'''tı. Maradona'nın takımlarına büyük fayda sağlayacağına inanan Napoli taraftarları bu görüşlerinde yanılmazlar. 1986 Meksika Dünya Kupası kariyeri için adeta büyük bir sıçrayış olacaktı. Özellikle Çeyrek Final'de İngiltere ağlarına bıraktığı golü elle atması dünya futboluna damga vurmuştur. Kendisi bu gol için ''Tanrı'nın Eli'' demiş ve dünya futbol efsaneleri arasına girmiştir. Aynı sezon ''Dünya'da Yılın En İyi Futbolcusu'', ''Altın Top'', ''Altın Ayakkabı'' ödüllerine layık görüldü. 1986-1987 ve 1989-1990 sezonlarında takımın şampiyon olmasında büyük payı olan Maradona, taraftarlarca ve kulüp genelince ''efsane'' olarak görülmüştür. 1987-1988 ve 1988-1989 sezonlarında takım ligi 2. bitirmesine rağmen taraftar bazında halâ otoritesi sarsılmamış tek futbolcudur. 1987'de İtalya Kupası'nı, 1989 Uefa Kupası'nı ve 1990 ise İtalya Süper Kupası'nı kaldırmıştır. 1989 yılında ise İtalya Kupası 2.'liği elde etmiştir. 1987-1988 sezonunda ''İtalya Seria A Gol Kralı'' ödülü almıştır.
1990 Dünya Kupası'nda bir önceki turnuvanın şampiyonu olarak katıldığı Arjantin ile başarısız bir sonuç elde etmişti. O sezon Napoli ile ''Bronz Top'' ödülü kazandı. İtalya'da harika başlayan kariyeri, bazı skandallarla zedelenmişti. Bu süre zarfında, kişisel sorunları futbolunun önüne geçti. Kokain kullanmaya ve kumar oynamaya başlayan Maradona'ya kulüp tarafından 70.000 dolar para cezası gelir. Bu süreçte gayri meşru bir çocuğu olur ve İtalya'nın Napoli bölgesinde varlık gösteren Camorra mafyasıyla iş birliği yapmaya başlar. Kokain testinden pozitif sonuç çıkmasıyla 15 ay futboldan uzak kalma cezası alır. Bu utançla Napoli'de daha fazla kalmak istemeyen Maradona 1992 yılında İspanyol takımı Sevilla ile anlaşır.

Futbola uzak kaldığı 2 yıldan sonra çıktığı Sevilla formasıyla 26 maça çıkmış ve 5 gol atmıştır. 1993 yılında Newell's Old Boys takımıyla anlaşan Maradona takımda çok az forma şansı bulmuş ve kariyerindeki en kötü tecrübelerden birini tatmıştı. Bu başarısız denemeden sonra 1995 yılından 1997 yılına kadar Boca Juniors forması giyen Maradona 30 maça çıkar ve 7 gol atar. Artık 37 yaşına gelmiş ve futboldan kopma zamanı gelmiştir. Geriye baktığında ise başarılar ve skandallarla bıraktığı bir kariyeri vardır. Ama o daima en iyi olmuştur ve olmaya devam edecektir.
Category: 0 yorum

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazı hakkında herhangi bir görüş belirtmek isterseniz aşağıdaki bölümü kullanabilirsiniz. Unutmayın ki, yazılan her şey yazar tarafından okunup dikkate alınacaktır.

İzleyiciler