Arşiv

İstatistik

Delgado Yaşıyormuş: V. Plazen:1 Beşiktaş: 1

Girizgâh için söyleyecek fazla söz yok açıkcası. Maçın temposu, iki takım da gol yollarında sıkıntı yaşaması, maçı izleyenleri sıkıntıya sürekledi.

Beşiktaş'ın maça çift forvet ile başlaması, benim için sürpriz oldu. Rakip takım klasik Çek futbolu oynamaya çalışan, atmaktan çok yememeye konsantre olmuş bir görüntü çizdi. Nihat ve Nobre'nin formsuzluğu, Quaresma ve Hilbert ikilisinin yetersiz ve besleyici olmayan kanat bindirmeleri Beşiktaş'ın gole gitmesini zorlaştıran nedenlerin başında geliyor.

Quaresma birçok kişi için Beşiktaş ve Türk Futbolu'nun gördüğü en büyük yabancı futbolculardan biri. Fakat, şu ana kadar Lincoln vari hareketler yapmaktan öteye geçemedi. Takıma faydalı olmaktan çok ''İki topuk pası yapıp, günü kurtarayım'' havasındaydı. Fizik olarak ikili mücadeleleri kaldıracak kapasitede değil.

Defansta Ferrari'nin olmayışı, Beşiktaş için ''Alarm'' sinyalleri verdi. İbrahim Toraman'ın Sivok ile uyumsuzluğu çok açık. Burada Schuster'e bir parantez açalım. Oynatmak istedği futbolu Getafe ve Real Madrid dönemlerin az çok bilen biri olarak, Ferrari'yi kadroya almamasına anlam veremedim.
Schuster'in oyun planında en önemli mevkii defanstır. Geriden oyunu başlatmak 1. prensip, göbekteki ikilinin uyumu 2.prensiptir. Beşiktaş'ta oynayan/oynayacak ikilerin birbirleriyle uyumu ne kadar kısa sürerse, Schuster oynatmak istediği sistem o kadar hızlı ve düzenli oturur. Bu doğrultuda İbrahim Toraman tercihi bana göre yanlıştı. Rakip takım, Beşiktaş'ın bu açığını farketmiş olacak ki, sürekli defanstaki ikilinin arasına adam gönderdi ve ciddi pozisyonlar yakaladı.

İbrahim Üzülmez ve Erhan Güven, şu sistemde çok yetersiz kalıyor. İbrahim tecrübesiyle bir şekilde işi kurtarsa da, Erhan için bunu söylemek doğru olmaz. Ona dair, bek oynadığı sürece söyleyecek olumlu bir şey bulamadım ve galiba bulamayacağım. Geçtiğimiz sezon Antalyaspor'a kiralık verildi. Mehmet hoca kendisini defansın ortasında oynattı ve bek performansının üzerine çıktı. Kendisi için göbeğe çekilmesi daha doğru olabilir. Ofansa katkısı Beşiktaş gibi üst düzey bir takım için yerlerde sürünüyorken ve mevkiisi için ağır bir oyuncuyken, göbeğe çekilmesi daha mantıklı gibi duruyor. İbrahim Üzülmez, yaşının ve fiziğinin eskisi gibi diri ve mücadeleyi kaldıracak güçte olmadığı için yerini yavaş yavaş İsmail Köybaşı'na bıracak gibi duruyor.
Ernst, Beşiktaş adına defansif yönden takıma katkı sağlayan tek orta saha oyuncusuydu. Partneri Fink'i o kadar aradı ki, bir zaman sonra dayanamadı ve arkadaşlarına ''Geri gelin'' diye işaret yaptı. Şu anki sistemde 4-4-2'nin defansa dönük tek ismi olarak gözüküyor. Tabii, Schuster'in sistemin oturdukça takım oyunu da aynı şekilde üst seviyeye çıkacaktır. Fakat, bu maç için Beşiktaş ciddi bir uyarı almıştır.

1.5 yılda çocuk olsa yürümeye başlar. Delgado, yavaş yavaş eski formuna kavuşuyor. 2008-2009 sezonu başındaki performansıyla zirve yaptı ve o dönem Avrupa'ya da gidebilirdi. Gitmemeyi tercih etti ya da teklif gelmedi, malesef talihsiz sakatlığın kurbanı oldu. Beşiktaş, Delgado'nun sakatlığına rağmen o sezonu Yusuf ile tamamlamış ve şampiyon olmuştu. Şu sistemde Guti'nin arkasında yedek bekleyecek gibi görünse de, yeterli forma şansı bulduğu takdirde önemli bir rotasyon oyuncusu olacaktır. En azından Guti'nin yaşayabileceği sakatlık, kart cezası vs durumlarda, Schuster'in elinde önemli bir koz olacaktır.

Hilbert, Stuttgart'ta oynadığı dönemden itibaren takip ettiği bir oyuncu. Stuttgart'ın son şampiyonluğunda önemli bir paya sahip. Beşiktaş'ta 4-4-2'nin sağında görev alıyor olmasına rağmen, aslında kendisi tam bir kanat oyuncusu değildir. Bir kanat oyuncusundan bindirme yapmasını, orta açmasını beklersiniz, Hilbert daha çok işin kaleye yönelme kısmında görev alıyor. Schuster, eğer sistemini değiştirmezse Beşiktaş adına çokca asist yapacaktır. Quaresma'nın diğer kanatta yeterince bindirme ve orta yapacağı herkesin ortak kanısıdır zaten.

Nihat, hazırlık maçlarında gösterdiği performasla, geçtiğimiz sezon yaşadığı baskıyı üzerinden atmış görünü verdi. Son vuruşlarda daha soğukkanlı ve akılcı davrandı. Beşiktaş'ta asla tek forvet olarak başarılı olamaz. Geçtiğimiz sezon çoğu maç tek forvet başladı ve sonuç hüsran oldu. Schuster, Nobre ile beraber kendisi çift forvet olarak sahaya sürdü. O bölge için Carew tarzı bir oyuncu gerekiyor. Gol atmaktan çok, Nihat'a/Bobo'ya servis yapabilecek bir oyuncu. Bu sorun Beşiktaş'ın gol yollarındaki en büyük sıkıntılarından biri. Nobre için fazla söze gerek yok. Geçtiğimiz sezon 1 gol atmış gibi oynuyor, şaşırdım..(!)

Beşiktaş, turu geçti demek yanlış olmaz. En azından kendi seyircisi önünde, tatmin edici bir futboldan çok, galibiyet almak isteyecektir. Sezon başlarında takımlardan üst düzey futbol beklemek yanlış. Barcelona'yı şu haliyle asla izlemem. Hatta Turgutlu Belediyespor'un maçına tercih dahi etmem. Guti ve yapılacak transfer takıma ne kadar sürede katırlırsa, Schuster oynatmak istediği oyun planı o kadar hızlı reaksiyon verir. Büyük futbol oynamak için, büyük oyunculara ihtiyaç vardır. Skora aldanmak istemiyorum, fakat oynanan oyun beni tatmin etmedi. Umarım sadece bu maça özgü bir durum olarak kalır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazı hakkında herhangi bir görüş belirtmek isterseniz aşağıdaki bölümü kullanabilirsiniz. Unutmayın ki, yazılan her şey yazar tarafından okunup dikkate alınacaktır.

İzleyiciler