Arşiv

İstatistik

Türkiye-Belçika Maçı Öncesi

EURO 2012 elemelerinde A grubundaki ikinci maçımızı Belçika'yla Salı günü saat 21:00'da Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda oynayacağız. Maçı NTV veya NTVSPOR yayınlayacak.

Geçtiğimiz günlerde oynadığımız Kazakistan maçını kayıpsız atlattıktan sonra çok daha zor ve önemli bir maç salı günü bizleri bekliyor. Maçın hakkında yazmaya geçmeden önce milli takımın genel durumu hakkında biraz yazalım.

Milli takımdaki kadro seçimleri en çok konuşulan konuların başında geliyor.
Formda olan ve takımında forma giyen bazı futbolcuların yer almadığı ve takımında forma şansı dahi bulamayan bazı futbolcuların yer aldığı bir kadro ile karşı karşıyayız.

Bu illa ki eleştirilecek bir durum değil, hatta bence doğru şekilde olduğunda milli takımlar sistemine de en uygun olanı bu olur. Şöyle açayım;

Milli takım bence bir amaç değil araç olmalı. Yani bir yerlere gelmek isteyen, başarılı olmak isteyen her türk futbolcunun tepe noktası olmamalı milli takım. Bu tarz başarılar zaten Türkiye Ligi adı altında sahibini buluyor. Yani demek istediğim, bir futbolcu sırf formda diye, klübünde başarılı diye başka hiçbir şart aranmadan milli takımda yer almamalı. Ama eleştirenler bunu istiyor, "formda, klüp takımında iyi oynuyor" tarzı yanlış argümanlara sığınıyor. Yani sırf eleştiri yapmış olmak için eleştiriyorlar, neden aramıyorlar, yapıcı olmuyorlar.

Ben bunun nedeni hakkında bazı şeyler yazacağım.

Guus Hiddink'in muhtemel bir amacı var. Oturaklı ve gerçekten işleyen bir sistem sahip takım kurmak. Bu.
Benim anlatmaya çalıştığım şey de bu. Milli takım amaç değil bir araç olmalı Türk futbolu için. Ve o aracı olması için de belli bir sistem dahilinde oynaması belirli ve oturaklı bir takım olması gerekiyor. Ve dediğim gibi Hiddink de muhtemelen bunu amaçlıyor.

Sistem dediğimde şimdi herkesin aklına pas futbolu, hızlı futbol, teknik futbol falan gelecektir. Tabi, bu gayet normal. Ama Hiddink'in amaçladığı şey sadece sistem değil. Yani bir Rijkaard değil Hiddink. Ya da bir Aragones, bir Del Bosque değil. Daha çok bir Lucescu, bir Mourinho, bir Louis van Gaal. Yani sistemden taktikten başka, gerçek bir takım kurma, uyumlu oturaklı bir ekip yaratma konusunda da amaçları mevcut Hiddink'in. Oyuncularından maksimum verimi alma, oyuncuları ve sistemi birbirine mümkün olduğunca iyi uydurma gibi amaçları var Hiddink'in. Bu yüzden sisteme uyumsuzluk, oyuncu tarzı gibi konularda daha esnek olacaktır. Yani oyuncu seçiminde göz önüne alacağımız temel şeyler oyuncuların daha önceden birbirini tanıyor olması, daha önceden oturmuş bir takımın parçaları olmaları gibi hususlar olmalı. Çünkü geriye kalan bunlar. Zira dediğim gibi sistem-taktik vb. konuları kendisi oluşturacak mevcut oyuncuların özellikleriyle harmanlayarak, birbirine(sistem ve oyuncuları) uydurarak. Yani onun yapacağı şey belli; birbirine uyumlu birbirini tanıyan adamları toplayıp zaten bir nebze mevcut olan takımdaşlığın yanına "kendisi" bir sistem ekleyip, ondan sonra (ki bu belki en önemlisi) maksimum verimi aldığı oyuncularıyla o sistemi harmanlayıp takıma empoze etmek.

Bu yüzdendir ki Servet vb. gibi pas futboluna teknik futbola pek yatkın olmayan bazı isimleri de gözardı edebiliriz.

Lakin ben o zaman sorarım adama, Ömer Erdoğan'ın , Selçuk Şahin'in İbrahim Toraman'ın ne işi var bu takımda diye. Zira bu adamların milli takımla pek ilgileri yok, yani milli takımda gayet tabi uyum sorunu sistem sorunu yaşayacak adamlar bunlar.

Tabi bu sorunun cevabı elbette klüplerin tavırlarını yumuşatma gereği duyulması vs. olacaktır, tamam derim ben de şimdilik.

....

....

Maçla ilgili birşeyler yazalım şimdi.

Belçika çok yetenekli oyunculardan kurulu bir takım kesinlikle. Önce bunu söyleyeyim.

Kompany, Van Buyten, Fellaini, Vermaelen, Defour, Hazard, Witsel, Dembele, Lukaku vs vs. Bunların hepsi üst kalite adamlar. Hatta şöyle diyeyim, bireysel olarak baktığında bence Türkiye'den daha kaliteli bir takım.

Ama sonuçta bizim oturmuş bir takımımız oturmuş oyuncuların oluşturduğu bir birliğimiz var. Üstüne Hiddink ve onun getireceği etki de hesaba katılmalı. Maçın içeride olması da büyük bir avantaj elbette.

Bunları üst üste koyduğumuzda bence en kötü beraberlik alacağımız bir maç olacak.

Road to EURO 2012 ...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazı hakkında herhangi bir görüş belirtmek isterseniz aşağıdaki bölümü kullanabilirsiniz. Unutmayın ki, yazılan her şey yazar tarafından okunup dikkate alınacaktır.

İzleyiciler