Arşiv

İstatistik

Galatasaray'daki Hadiseler Vol.2

Futbolcular ana başlığı altından analize devam edelim.

Türk futbolcuların sisteme yatkın olmayışından bahsetmiştik. Aslında bu çok büyük bir başlık oluyor. Yani Arsenal'deki Manchester United'daki Real Madrid'teki bir sürü futbolcu da Total Futbol sistemine uymaz. Demek istediğim bu çok basitleştirilmiş bir ifade. Çok kolay bir çözümleme. Ve bu yüzden eksik , yetersiz bir çözümleme. Bunun bir derecelendirmesi olması gerekir. Biz de bunu irdeleyeceğiz.

Galatasaray'daki türk futbolcuların sisteme uymamazlığından öte daha önemli sorunları var. Bu sorunlar, yukarıda bahsettiğim derecelendirmede bu futbolcuları sisteme uyumluluk konusunda en alt derecelere kadar indirgiyor. Şöyle ki;

Türkiye'de futbolun altyapı kısmı diye birşey yok maalesef. Galatasaray dahil olmak üzere hiçbir takımın altyapısında gerçek bir futbol eğitimi verilmiyor. Ve bu yüzden futbolcularımızı Avrupa'ya ihraç etme konusunda büyük sıkıntılarımız mevcut.

Normal ve gerçek bir altyapı akademisinde futbolcunun gerekli mental teknik ve fiziksel gelişimini sağlamak için son derece yoğun bir eğitim programı olması gerekir. Lisanslı ve gerçekten eğitmenlik yeteneği olan koçların bu işi yapması gerekir. Hatta büyük bir sistem takımına oyuncu yetiştirilmek isteniyorsa bunun çok daha ötesinde bu bir okul haline getirilmelidir, tıpkı Barcelona altyapı akademisi La Masia gibi.

Hadi bunu geçtim, çünkü bu çok uç örnek, benim bahsettiğim tabanlarda birşey. O yüzden bu vehameti açıklamak için tavanı örnek göstermeye de gerek yok hani.

Şöyle açayım. Türkiye'deki altyapılarda asla yetiştirici bir felsefe bulunmuyor. Küçük yaş gruplarında bile olsa tamamiyle yarıştırmayı hedefleyen bir felsefe mevcut. Yani sistem, taktik gibi konuları öğrenmektense anı kurtarmaya yönelik, yarışmaları kazanmaya yönelik bir bakış açısı var. Örneğin Türkiye U-17 takımı zamanında 2005 U17 şampiyonasında ikinci olmuştu yanılmıyorsam. Şu Erkan Ferin'li Tevfik Köse'li kadro. O kadrodan çıkıp da bugün bir yerlere gelebilen var mı? Yok. Uçak uçak gezip şampiyonalara katılmaktan hiçbir eğitsel faaliyet uygulanamamıştı, oyuncuları geliştirme babında hiçbir elle tutulur çalışma yapılamamıştı. Ve bu yüzden o tayfanın hepsi fiziksiz, çelimsiz oyuncular.

Extensor blog'da çok kere okumuştum. Avrupa ülkelerindeki takımların altyapılarında, kaleciye savunmacıya ayrı ayrı her gün saatlerce uzun top çalıştırması yaptırılıyormuş. Örneğin tek dokunuşla sağa sola ortaya 100'er 200'er defa top attırılıyormuş. Bu neyi geliştirir peki? Defans oyuncusunun baskı altındayken hata yapmadan topu takım arkadaşına aktarabilmesini sağlar. Yani bizim sıkıntısını çektiğimiz defanstan top çıkarma olayı. Ve Avrupa'daki futbolcular bunu 15-16 yaşında öğreniyor. Sizce Emre Güngör'ler, Servet Çetin'ler Egemen Korkmaz'lar o çalışmaları yapmış olsaydı bugün böyle olurlar mıydı?

Bu ve bunun giib bir sürü şey yazılabilir çizilebilir. Örneğin Türkiye'deki altyapılarda bildiğim kadarıyla ayrı bir defans koçu bile yok. Ya bunu İngilizce'ye Almanca'ya çevirip yabancı bloglarda yayınlasak adamlar kaba etleriyle gülerler .

Düşünsenize, Türkiye'deki altyapılarda oyunculara maç yaptırılmaktan başka bir eğitim verilmiyor. Yani bu şunun gibi bir şey, öğretmen derste x konusunu anlatmıyor , sonra da olduğunuz sınavlarda bu soruları yapamaya yapamaya öğrenmenizi istiyor... Akıl mantık alır mı böyle bir şeyi? Sallamaktan başka bir çareniz olur mu sınavda? Sınavdan sonra öğrenmiş olur musunuz o x konusunu?

Ama bizim klüplerimiz antrenörlerimiz bunu görmüyorlar işte. Varsa yoksa "haydi aslanım, haydi koçum" futbolu, doldur-boşalt varyasyonları... Hiçbir eğitsel uygulama, yetiştirici mantalite yer bulamıyor Türkiye'de. Altyapılarda durum böyle.

Hal böyleyken, siz Servet Çetin'den Sabri Sarıoğlu'ndan Mustafa Sarp'tan Total Futbol oynamalarını nasıl bekleyebilirsiniz? Yani Rijkaard'ın gelip de 25-30 yaşlarına gelmiş futbolculara futbolu en baştan öğretmesini nasıl bekleyebiliriz? O bahsettiğim öğretmen şimdi çıkıp size ilkokulda tam öğrenmediğiniz konuları anlatmaya kalksa sonuç ne olur? "Hüsran" değil mi ?...

Buradan devam etmek dileğiyle iyi geceler herkese...
Category: 0 yorum

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazı hakkında herhangi bir görüş belirtmek isterseniz aşağıdaki bölümü kullanabilirsiniz. Unutmayın ki, yazılan her şey yazar tarafından okunup dikkate alınacaktır.

İzleyiciler