Arşiv

İstatistik

Kuzey İrlanda Şarabı: George Best

En iyi yıllarını Manchester United'ta geçirmiş bir Kuzey İrlandalı. Hız, ivme, iki ayağını kullanabilme, en çok göze çarpan özellikleri. Defans oyuncularından yemediği tekme kalmamasına rağmen, yeteneğiyle olağanüstü işler çıkardı.

11 yaşındayken, akademik yetenekleri üst düzey olan öğrencilerin bulunduğu Grosvenor Lisesi'ne başladı. Kısa süre rugby oynamışlığı vardır. İlerleyen zamanlarda futbola olan ilgisi ortaya çıkmış ve futbola odaklanmış.

15 yaşında Manchester United'ın yetenek avcıları tarafından keşfedildi. Joe Armstrong'ın beğenisi kazanmasıyla kontrat imzalaması çok kolay olmuş.

İlk karşılaşmasına 17 yaşında, West Bromwich Albion karşısında 1-0 kazanılan maçta çıktı. O sezonun ilk yarısında A Takım kadrosunda tutunabilmek adına mücadele vermişti. Ligin ikinci yarısından daha fazla forma şansı bulmuş ve 26 maçta 6 gol atarak yeteneğini kanıtlamıştı. O sezon Manchester United ligi Liverpool'un 4 puan gerisinde 2. olarak bitirmiştir.

2. sezonunda şampiyon olacaklarını düşünüyordu. Yeteneği ve karizmasıyla medya bazında büyük bir ivme yakaladı. Uzun saçları, yakışıklılığı, savurgan popüler yaşımıyla genç kızların sevgilisi olmuştu.

Manchester United 1966-1967 sezonunda ligi 2. bitiren takımın 4 puan önünde şampiyonluğu göğüsledi. Bir sonraki sezon kulüp, George için unutulmaz olacaktı. Kupa Galipleri Kupası'nda Benfica'yı 4-1 yenen Manchester'de George 2 gol atarak yıldızlaşmıştı. Ardından önlenemez bir düşüş kendini göstermeye başladı.

Best için futbol hayatına engel olan şeyler vardı; Alkol ve Kadınlar... 1960'ların sonunda iki gece kulübü açmış, geceleri burada geçiriyor olmuştu. Aynı zamanda Manchester City ile ortak olarak butikler kurmuştu. Kumar ile haşır-neşir olmasına neden olan şeyler de bunlardı.

Yıl 1974, George 27 yaşındaydı. Manchester'dan ayrılma zamanı gelmişti. Takımda son maçına 1 Ocak 1974'te Queens Park Rangers karşısında çıkmıştır. Manchester'da kaldığı 11 sezon boyunca 470 maça çıkmış ve 179 gol atmıştır. Takımında 6 sezon üst üste ve 1967-1968 sezonunda 1. Lig gol kralı olmuştur.

Gerçek düşüş kendisi için gerçekleşmiştir. Bu süre zarfında İrlanda, Güney Afrika, ABD, İskoçya liglerinde forma giydi. 10 yılda neredeyse her sezon bir kulüpte forma giymiş adeta ''Sürüklendi''.

1976-1977 sezonunda İngiltere'ye Fulham formasıyla geri döndü. Eski performansında olmasa da taraftarlar ona halâ ''En İyi'' gözüyle bakıyordu. Fulham macerası 2 sezon sürmüş ve 42 maçta 8 gol kaydetti.

1982 yılında Bournemouth 36 yaşındaki Best'i kadrosuna katmışttı. Bir sezon oynadıktan sonra 37 yaşında futbol hayatına nokta koydu. Profesyonel kariyerini sonlandırmadan önce Avustralya Futbol Ligi'nde 4 maça çıktı.

Kuzey İrlanda formasıyla 37 maçta 9 gol attı. Milli takım performansının kulüp performansının gerisinde olmasının nedeni, Kuzey İrlanda takımının uluslar arası platformda fazla sahne alamayışıdır.

Kariyeri boyunca 579 maça çıkıp 205 gol attı. İrlandalılar onu şöyle özetliyor: ''Maradona good, Pele better; George Best'' Bir dönem beraber oynadıkları Denis Law şöyle söylüyor: ''Benim kafamda Manchester'daki deneme antremanı ve 1968'de beraber oynadığımız performansıyla yer edecektir. Gerisini unutun.''

İçki, kumar, kadınlara düşkün oluşu futbolunun önüne geçmesiydi bugün onun hakkında eleştiri duymak imkansız olabilirdi ancak o gene de döneminin en iyilerinden.
Category: 4 yorum

4 yorum:

gillerprensi dedi ki...

çok iyi bir yazı olmuş. blog yeni sanırım. başarılar diliyorum. takip listeme alıyorum.

Surrealist Adam dedi ki...

Öncelikle teşekkürler. Evet henüz 15 günlük. Aslında çok daha önce açacaktım ancak, bloğa ayıracak zamanım olmuyordu. Ancak sözlüklerde birkaç şey karalayabiliyordum. Umarım vakit sıkıntısı yaşamam ;)

Adsız dedi ki...

george best hakkında çok basit bir yazı olmuş. bu adam, alexis sanchez falan değil. gelecek vaad eden, ancak ne olacağı belli olmayan bir futbolcu hakkındaki deneme yazısı gibi olmuş kısacası. dünyanın gelmiş geçmiş en büyük yeteneğidir george best.

Surrealist Adam dedi ki...

İnanın yeterince yorum katacak zamanım yoktu. Zaten yeteneğini yorumlamak bizlere vazife değildir. Size katılıyorum biraz sadece ve yalın oldu ama bazı bilinmeyenleri ortaya çıkarmak adına faydalı olacağını düşündüğüm bir yazıdır. İşin beğeni ya da iyi/kötü tarafından çok, bir efsane hakkında bilinmesi gerekenler olarak algılanması kanaâtindeyim.

Yorum Gönder

Yazı hakkında herhangi bir görüş belirtmek isterseniz aşağıdaki bölümü kullanabilirsiniz. Unutmayın ki, yazılan her şey yazar tarafından okunup dikkate alınacaktır.

İzleyiciler